De Vyzel

Location
Amsterdam
Size
4.250m2
Timeline
2020
Area
Interior design
Project management
Revitalisation

The Vyzel was built in 1959, shortly after the Second World War. Although the building is not a monument, it is valued as a monument worthy building. Therefore, it was our challenge to preserve its appearance, and we succeeded in doing so!

De Vyzel

With its location in the center of Amsterdam, De Vyzel has always been a desirable office location. However, recently vacancy has arisen. After an initial investigation we concluded, in consultation with the owner, that the building needed to be improved in order to serve as a modern office building again for a long time. We therefore set the ambition to transform the building into a high-quality office building in terms of appearance, use and functionality. In addition to the functional and aesthetic adjustments to the building, it was decided to upgrade the building to energy label A, but also to make the building gas free, in order to be ready for the requirements in 2030.

 

To make the entrance more welcoming, we made the access more visible from the street side. We did this by bringing the entrance door closer to the street and making it lighter and more transparent. The arcade has been restored with new paintwork, bringing back the original simplicity of the building. With the installation of additional lighting, the front of the building is given a pleasant and light appearance.

 

Once inside, the entrance hall has been widened and provided with a new and much lighter interior. The finishing is of very high quality, which is reflected in the high-end use of materials. The new reception desk and better signing contribute to a welcoming feeling.

 

The biggest challenge in this project was upgrading the facade. The window frames in the building are very typical for the look and feel of De Vyzel. That’s why we kept them but in a modernized way. We have equipped them with HR++ glass so that they contribute to the sustainability of the building. Just changing the glazing was not enough to achieve the A-label. In addition, all lighting has been replaced by LEDs and the mechanical installations have been replaced by sustainable alternatives.

HIGHLIGHT

In addition to the functional and aesthetic adjustments to the building, it was decided to upgrade the building to energy label A, but also to make the building gas free, in order to be ready for the requirements in 2030.

Play video
previous
next
Make your own DZAP mood board Image had been added! View your own mood board
0