De website maakt gebruik van cookies
Privacyverklaring

Kennissessie Circulariteit

Datum
13 december 2018

Maandag 10 december werd er in het Hard Work Café van DZAP een kennissessie gehouden over circulariteit. Jaap Logge van Logge Circulair vertelde ons meer over circulaire interieurs en op welke manieren hij nu al circulariteit in zijn interieurs weet toe te passen. Edwin van Noort, van Dutch Green Building Councel (DGBC) lichtte zijn onderzoek “a Framework for Circular Buildings” toe en gaf aan hoe de resultaten hiervan geïntegreerd kunnen worden binnen het BREEAM keurmerk. Tot slot gaf Edwin inzicht in de nieuw ontwikkelde tool om de duurzaamheid van interieuronderdelen te meten: INSIDE/INSIDE. Graag nemen wij jullie mee in de kennis die wij hebben opgedaan en hebben daarom een korte samenvatting geschreven over de presentaties die Logge en Van Noort ons hebben gepresenteerd.

Jaap Logge

Jaap Logge toonde met een aantal interessante, circulaire voorbeeldinterieurs de verscheidenheid aan mogelijkheden. In 1989 ontstonden al de eerste ideeën over circulariteit, maar tot op heden is een 100% circulair interieur helaas nog niet mogelijk. Toch is het streven van Logge om een interieur altijd zo circulair mogelijk te maken. Hij geeft aan dat het van groot belang is dat de opdrachtgever intrinsiek gelooft in zijn keuze voor een circulair interieur. Alleen dan kunnen alle betrokkenen gemotiveerd worden en blijven om bij alle onderdelen uit het interieur te streven naar optimale circulariteit.

Er zijn verschillende verdienmodellen die het financieel gezien aantrekkelijk maken om te kiezen voor een circulair interieur. Zo werkt Logge bijvoorbeeld met een terugkoop garantie van het interieur, zie het als een soort statiegeld. Genaamd ‘Sale and Buy Back’, waarbij het interieur na een aantal jaren weer teruggekocht wordt zodat alle grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Bij de start van een project doorloopt Logge een aantal stappen om een interieur zo circulair mogelijk te maken: Wat heeft de klant al en wat kunnen we hergebruiken? Wat hebben we nodig en wat is hiervan al in de markt verkrijgbaar? Wat moet er nieuw komen en hoe kunnen we dat zo circulair mogelijk maken?

Bij de oplevering van een project krijgt de klant een materialen paspoort, gemaakt door Circular IQ. Dit paspoort brengt in kaart wat de grondstoffen zijn van het product.

Edwin van Noort

De DGBC, waar Van Noort werkzaam is, is de beheerder en ontwikkelaar van BREEAM-NL. Een belangrijk keurmerk voor het meten en certificeren van de duurzaamheid van gebouwen. In de presentatie van Van Noort komt sterk naar voren dat er een aantal manieren zijn waardoor duurzaam bouwen aantrekkelijk wordt, zoals een rentekorting van 0,5% als je een BREEAM Outstanding certificering weet te behalen. Daarnaast zijn er nog diverse andere regelingen, bijvoorbeeld vanuit de overheid, die kunnen helpen de opdrachtgever over de streep te trekken.

Aangezien er wel 100+ definities zijn van circulariteit, heeft DGBC ‘Project Circular Business’ opgesteld. Het streven is om in 2050 een volledig circulaire bouweconomie te hebben. Om dat te bereiken, zouden er vanaf nu elke dag 1000 (!) gebouwen circulair gemaakt moeten worden. Niet haalbaar, maar wel een goede wake-up-call. Opvallend is dat er op het gebied van interieur erg weinig te vinden was om circulariteit mee te meten. Daarom is ‘INSIDE/ INSIDE’ opgericht, waarvan DGBC één van de initiatiefnemers is.

INSIDE/ INSIDE is een tool om de duurzaamheid van een interieur te meten. Daarbij bieden ze een online platform aan waarop gecertificeerde materialen en producten staan waarmee je een interieur kan samenstellen. Met dit platform krijg je inzichtelijk welke impact een interieur heeft.

Maak je eigen moodboard! Foto is toegevoegd! Bekijk je moodboard
0